Met diabetes naar de oogarts: hoe het precies zit
Diabetes kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid, waaronder uw ogen. Daarom is het nodig om minstens iedere 10 jaar door een oogarts gekeurd te worden bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs.
Diabetes kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid, waaronder uw ogen. Daarom is het nodig om minstens iedere 10 jaar door een oogarts gekeurd te worden bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs.
Bij diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, heeft u te hoge suikerwaarden (glucose) in uw bloed. Door een tekort aan insuline in het lichaam is de bloedsuikerspiegel uit balans. Dit heeft verschillende gevolgen voor uw gezondheid, ook voor uw ogen. Sommige hiervan zijn direct van invloed op uw rijgeschiktheid.
Diabetes kan leiden tot ernstige schade aan uw ogen. Afhankelijk van het type (I of II) krijgen veel diabetespatiënten vroeg of laat te maken met diabetische retinopathie. Hierbij ontstaat schade aan het netvlies wat uiteindelijk leidt tot verminderd zicht.
DRP valt in het begin vaak niet of nauwelijks op. Wanneer u klachten aan uw ogen krijgt, is er vaak al onherstelbare schade aan het netvlies ontstaan.
Om schade aan de ogen te voorkomen is het aan te raden om kort na de eerste diagnose uw ogen te laten onderzoeken in overleg met uw huisarts. Als er dan geen sprake is van DRP, wordt u vaak na 2 jaar weer opgeroepen voor controle.
Wanneer bij het onderzoek tekenen van DRP te zien zijn, wordt u doorverwezen naar een oogarts voor nader onderzoek en eventueel behandeling.
Naast DRP kan suikerziekte leiden tot mogelijk gevaarlijke situaties voor u en uw omgeving doordat uw bloedsuikerspiegel uit balans is. Hypoglykemie (in de volksmond een ‘hypo’ genoemd) is een risicofactor waar u zich bewust van moet zijn, zeker bij het autorijden.
Bij hypoglykemie heeft u een tekort aan suiker in het bloed. Een hypo leidt tot klachten als duizeligheid, vermoeidheid, trillen en hartkloppingen. Bij een ernstig geval kan een hypo leiden tot bewusteloosheid of een epileptische aanval. De ernst en frequentie van hypo’s verschillen per diabetespatiënt.
Vaak kondigt een hypo zich van tevoren aan en kunt u de gevolgen tegengaan door op tijd suiker in te nemen. Niet iedereen voelt een hypo echter aankomen. In dat geval spreken we van hypo-unawareness. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en heeft grote gevolgen voor uw rijgeschiktheid. Volgens de Regeling eisen geschiktheid 200 (hoofdstuk 5) van de overheid komt u met hypo-unawareness standaard niet in aanmerking voor een rijbewijs, totdat uw situatie verbeterd is.
Hyperglykemie (een ‘hyper’) is een teveel aan suiker in het bloed dat er onder meer toe kan leiden dat u wazig begint te zien, vermoeid wordt en in een ernstig geval zelfs flauwvalt of in een coma raakt. Ook bij grote schommelingen in uw suikerspiegel kan het zijn dat u wazig ziet. In tegenstelling tot een hypo wordt hyperglykemie door het CBR minder als een risico gezien in het verkeer.
U heeft diabetes en u wilt een rijbewijs aanvragen of uw huidige rijbewijs verlengen. Dat verloopt anders dan bij mensen die geen diabetes hebben. Wij leggen stap voor stap aan u uit hoe dit in zijn werk gaat.
Bent u diabetespatiënt en heeft u dit niet aangegeven bij het CBR? Dan kunt u in principe zonder problemen een nieuw rijbewijs aanvragen. Het is echter altijd verstandig om uw diagnose wel door te geven aan het CBR.
Bent u beroepschauffeur of 75 jaar of ouder of gaat u praktijkexamen doen? Dan bent u wél verplicht om door te geven dat u aan diabetes lijdt. Dit doet u bij het invullen van de Gezondheidsverklaring van het CBR.
Zodra u bij het CBR geregistreerd staat als diabetespatiënt, krijgt u een aantekening op uw rijbewijs. Dat betekent dat u altijd voor het verlengen van uw rijbewijs twee formulieren moet aanleveren:
Het maakt voor het CBR geen verschil of u diabetes type 1 of 2 heeft.
De Gezondheidsverklaring is een vragenlijst waarmee het CBR een goed beeld kan vormen van uw gezondheid. Hierin wordt gevraagd of u lijdt aan ziektes of andere klachten, zo ook diabetes. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. U kunt hem het best online aanschaffen via , omdat u de resultaten dan direct met het CBR kunt delen.
Het ‘diabetesformulier’ is een extra vereiste vanuit het CBR voor diabetespatiënten. Daarin staan specifieke vragen over uw ziekteverloop, zoals eventuele medicatie en hoe vaak u last heeft van hypo’s.
Deze vragenlijst dient u te laten invullen door een arts of diabetesverpleegkundige. Vaak kan dit via uw eigen huisarts worden geregeld.
Op basis van de Gezondheidsverklaring en het diabetesformulier bepaalt het CBR of u veilig kunt autorijden en een rijbewijs mag aanvragen. Als blijkt dat u hypo-unawareness heeft en het dus niet van tevoren merkt als u een hypo krijgt, komt u niet in aanmerking voor een rijbewijs.
In de staat beschreven in welke situaties u met diabetes ongeschikt wordt bevonden om de weg op te gaan.
Uit de door u aangeleverde Gezondheidsverklaring en diabetesformulier kan blijken dat er meer informatie over uw ogen nodig is. In dat geval is nader onderzoek door een oogarts vereist. Meestal mag u zelf een oogarts kiezen. U ontvangt hierover bericht van het CBR.
Wanneer u een afspraak maakt bij een oogarts in een ziekenhuis of kliniek, zult u vaak te maken krijgen met lange wachttijden, oplopend tot wel enkele maanden. Als u liever op korte termijn een afspraak wilt bij u in de buurt, helpen wij u graag.
Via onze unieke werkwijze maakt u eenvoudig een afspraak bij de betere opticien, waar een vakkundige optometrist de oogkeuring bij u uitvoert. Deze deelt de bevindingen vervolgens veilig en digitaal met een oogarts, die het verslag en de beelden beoordeelt. Daardoor kan de oogarts snel – vaak binnen drie werkdagen – advies uitbrengen aan het CBR over uw rijgeschiktheid. Dit gebeurt via Zorgdomein, zodat het CBR de rapportage direct in kan zien.
Het CBR bepaalt aan de hand van het advies van de oogarts of u in aanmerking komt voor een rijbewijs en voor welke duur. Via Oogkeuring.nl heeft u meestal binnen een week na uw afspraak bij de optometrist duidelijkheid over uw rijgeschiktheid.
In de toekomst zult u opnieuw uw ogen moeten laten keuren door een oogarts. Het CBR heeft tenminste iedere 10 jaar een rapport van de oogarts nodig om zicht te houden op uw rijgeschiktheid.
Voor beroepschauffeurs met groot rijbewijs die medicatie gebruiken die hypo’s kunnen veroorzaken, is dit eens in de 5 jaar. Ook bij een (andere) progressieve oogaandoening zoals staar of glaucoom moet u bij de aanvraag van een rijbewijs door de oogarts gekeurd worden.
Als u diabetes heeft en dit bekend is bij het CBR, kunt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar krijgen. Voor beroepschauffeurs is dit maximaal 3 jaar.
In sommige gevallen krijgt u een rijbewijs voor een kortere termijn. Dat kan met verschillende factoren te maken hebben, zoals hoe vaak u last heeft van hypo’s en of u medicatie neemt die hypo’s kan veroorzaken.
Heeft u vanwege uw diabetes een keuring door een oogarts nodig? Voor een afspraak in een ziekenhuis of kliniek moet u vaak maanden wachten. Maak daarom een afspraak voor een oogkeuring bij de betere opticien via onze website. Dan kunt u snel terecht en beoordeelt een ervaren oogarts de staat van uw ogen, geheel volgens de geldende wet- en regelgeving.
Start direct door een bij ons geregistreerde opticien te zoeken bij u in de buurt. Wij werken samen met optometristen door het hele land. Voor een CBR oogkeuring rekenen wij een vast tarief van € 114,-, dus u weet vooraf waar u aan toe bent.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om als diabetes patiënt een afspraak te maken bij een oogarts. Als u een rijbewijs wilt aanvragen of het huidige wilt verlengen, kan nader onderzoek door een oogarts nodig zijn. Hierover ontvangt u bericht. Ook verlangt het CBR iedere 10 jaar een rapport van een oogarts.
Daarnaast is onderzoek door een oogarts nodig wanneer bij een controle van uw ogen tekenen van diabetische retinopathie zijn waargenomen.
Bij Oogkeuring.nl hanteren we een vaste prijs van € 114,- voor uw CBR oogkeuring. Mochten er aanvullende kosten zijn, bijvoorbeeld in het zeldzame geval dat uw huisarts gegevens moet aanleveren, dan brengen wij die extra in rekening. Als u in verband met DRP bent gelaserd, is aanvullend vaak een Esterman gezichtsveldonderzoek nodig. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.
Als de oogarts een afwijkend of negatief advies geeft, nemen wij altijd contact met u op voordat het rapport wordt ingediend bij het CBR. We onderbouwen het advies en vragen uw toestemming om het te delen met het CBR. Bent u het niet eens met het advies, dan wordt het niet ingediend en kunt u elders opnieuw de keuring laten uitvoeren.
Als bij u diabetes wordt gediagnosticeerd terwijl u al een rijbewijs heeft, bent u niet verplicht dit te melden bij het CBR. Het is echter wel verstandig om dit te melden. Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen bent u wel verplicht om in de Gezondheidsverklaring te melden dat u diabetes heeft.
Bij Oogkeuring.nl wordt u altijd onderzocht door een optometrist bij de betere opticien. Het onderzoek van de optometrist wordt daarna, samen met beelden van uw ogen, door een oogarts op afstand beoordeeld. U heeft dus zelf geen contact met de oogarts, maar de oogarts ziet uw ogen wel.
Diabetespatiënten kunnen een nieuw rijbewijs voor maximaal 5 jaar krijgen. Beroepschauffeurs krijgen een rijbewijs voor maximaal 3 jaar. De duur van het rijbewijs wordt per persoon bepaald en hangt af van uw ziekteverloop en eventuele complicaties.