Vragen over het onderzoek door de optometrist, de rijbewijskeuring door de oogarts of het formulier van het CBR?

U heeft van het CBR een verwijzing en een formulier voor de oogarts ontvangen. Als dit voor het eerst is kan het best zijn dat u veel vragen heeft. De meest gestelde vragen staan hieronder. Mocht uw vraag er niet tussen staan bel of mail ons dan gerust.

Bij welke oogaandoeningen moet ik door de oogarts worden gekeurd?
  • Bij een te lage gezichtsscherpte
  • Indien u lijdt aan diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Als er indicaties zijn voor een gezichtsveldbeperking (bijv. bij glaucoom of een hersenaandoening)
  • Bij een progressieve netvliesaandoening
Hoelang duurt het voordat ik bij jullie terecht kan?

Het is afhankelijk van de drukte bij de optometrist/optiekzaak, maar doorgaans is dit binnen enkele dagen tot een week mogelijk.

Moet ik de gegevens van mijn bril of lenzen meenemen naar het onderzoek?

Als u daarover beschikt is dit zeker aan te raden, dit maakt het alleen maar makkelijker.

Wat is het verschil tussen de keuring in het ziekenhuis of via jullie?

In het ziekenhuis wordt de keuring veelal uitgevoerd door de optometrist die daar werkzaam is, onder toezicht van de oogarts. Bij ons verzamelt de optometrist alle gegevens en op basis daarvan is het echt de oogarts die de keuring uitvoert.

Wat gebeurt er als de oogarts mij afkeurt?

In dat geval neemt de oogarts persoonlijk contact met u op om e.e.a. door te spreken. U heeft dan het recht om de keuring niet in te laten sturen naar het CBR en elders een second opinion aan te vragen. Het CBR krijgt dan wel de melding dat u voor de keuring bent geweest maar niet de uitslag.

Wat gebeurt er als er tijdens de keuring iets wordt ontdekt wat niet bekend was?

Dit kan zeker gebeuren, en in dat geval zal de optometrist u ook doorverwijzen naar uw huisarts of oogarts in de buurt voor verder onderzoek of behandeling.

Ik loop al bij een oogarts voor een behandeling. Kan ik dan wel bij jullie terecht?

Indien u niet bij uw eigen oogarts terecht kunt, bent u van harte welkom bij ons. Het is dan wel handig om zoveel mogelijk medische gegeven van uw ogen zelf op te vragen en mee te brengen.

Stel dat blijkt dat er een gezichtsveldonderzoek gemaakt moet worden, kan dat dan ook gedaan worden in de optiekzaak waar ik gekeurd ben? Zo niet, waar dan wel? En hoe lang moet ik daar dan op wachten?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een GVO te maken in de optiekzaak. In overleg met Okulus wordt er een afspraak gemaakt op locatie hiervoor. Hier zijn extra kosten aan verbonden, meer informatie daarover vindt u hier.

Ik heb glaucoom en ben daarvoor onder behandeling. Word ik wel goedgekeurd?

De garantie dat u wordt goedgekeurd kunnen we nooit geven. Hoe beter wij de medische situatie van uw ogen in kaart kunnen brengen, hoe groter de kans is dat er een positief advies kan worden gegeven.

Moet ik het CBR oogarts formulier meenemen naar de afspraak?

Het is van belang dat u alle relevante correspondentie van het CBR meeneemt naar het onderzoek. Het formulier zelf wordt niet ingevuld en opgestuurd naar het CBR, maar er staan wel veel gegevens op die van belang zijn.

Krijg ik ook inzage in het rapport dat de oogarts indient bij het CBR?

Dat krijgt u zeker. Zodra de oogarts de keuring heeft afgerond, ontvangt u een email om het bestand te kunnen downloaden.