CBR oogkeuring voor rijbewijs bij 75 jaar of ouder

Wilt u ook na uw 75e verjaardag in bezit blijven van een rijbewijs, dan moet u enkele maanden daarvoor een rijbewijskeuring ondergaan. Het kan zijn dat het CBR u naar een oogarts doorverwijst voor nader onderzoek. Dan wilt u natuurlijk liever vandaag dan morgen een afspraak voor een oogkeuring om snel een nieuw rijbewijs aan te kunnen vragen.

Bij Oogkeuring.nl kunt u altijd op korte termijn terecht. Via onze website kunt u een afspraak maken bij een oogprofessional bij u in de buurt. Wij werken samen met optometristen en oogartsen in het hele land die veel ervaring hebben met medische keuringen.

Is voor u een bezoek aan de oogarts noodzakelijk om een nieuw rijbewijs aan te vragen? Op deze pagina vindt u de informatie die u nodig heeft en leest u hoe u als 75+’er snel duidelijkheid heeft over uw rijgeschiktheid. Op onze website vindt u eenvoudig een locatie voor oogkeuring bij u in de buurt en maakt u vandaag nog een afspraak op korte termijn

Vanaf welke leeftijd heeft u een keuring nodig voor uw rijbewijs?

Vanaf uw 75ste verjaardag heeft u een medische keuring nodig om een nieuw rijbewijs aan te kunnen vragen. Eerst dient u vragen over uw gezondheid te beantwoorden in een Gezondheidsverklaring van het CBR. Deze vragenlijst kunt u online aanschaffen op .

Daarnaast is er ook altijd een Keuring voor rijbewijs 75+ nodig. Dit is een algemene medische keuring die wordt afgenomen door een basis- arbo- of huisarts. Het kan zijn dat u op basis van de ingevulde Gezondheidsverklaring of de Keuring voor rijbewijs 75+ naar de oogarts moet voor een uitgebreid onderzoek van uw ogen.

U moet vrijwel zeker een oogkeuring ondergaan als er sprake is van:

  • Een progressieve oogaandoening (glaucoom, staar of maculadegeneratie)
  • Een doorgemaakt herseninfarct of bloeding
  • Een (al dan niet verwijderde of genezen) hersentumor
  • Een eerder uitgevoerde behandeling voor staar of diabetische retinopathie

U wordt hier via mijnCBR.nl of per post van op de hoogte gebracht.

In de meeste gevallen kunt u zelf een oogarts kiezen om de oogkeuring uit te laten voeren. Voorheen kon dit vrijwel alleen in het ziekenhuis of een oogkliniek. De oogarts onderzocht uw ogen en stelde een rapport op voor het CBR, met daarin een advies over de nieuwe termijn van rijgeschiktheid. Maar via Oogkeuring.nl kan het tegenwoordig ook anders.

Waarom een rijbewijskeuring via Oogkeuring.nl?

01.

Op korte termijn een afspraak bij u in de buurt

Als uw rijbewijs binnenkort verloopt wilt u graag dichtbij en op korte termijn een afspraak kunnen maken. Maar voor het maken van een afspraak bij een oogarts in een ziekenhuis of oogkliniek kan de wachttijd oplopen tot meerdere maanden. Bovendien voeren lang niet alle ziekenhuizen deze oogkeuring uit, waardoor u lang moet zoeken en ver moet reizen.

02.

Alle gegevens worden direct digitaal verwerkt

Een jonge, oplossingsgerichte oogarts was van mening dat het makkelijker kon, omdat bij de betere opticiens dezelfde optometristen werkzaam zijn als in het ziekenhuis of de oogkliniek. Hij bedacht het volgende: door digitaal verbinding te leggen met de optometrist hoeft de oogarts u niet meer persoonlijk te ontvangen en kunt u dus op korte termijn terecht bij een opticien in de buurt. Dit was het begin van Oogkeuring.nl.

03.

Onze oogarts is digitaal verbonden met het CBR

Na het onderzoek bij de opticien deelt de optometrist uw dossier met de oogarts op afstand. Deze beoordeelt het verslag en de beelden, stelt een rapport op en brengt advies uit aan het CBR over uw rijgeschiktheid. Doordat dit allemaal digitaal verloopt, gaat het proces zeer snel. Tussen het moment van de afspraak en terugkoppeling van het CBR zit vaak niet langer dan een week tijd.

Hoe gaan wij te werk?

Via Oogkeuring.nl vindt u eenvoudig een bij ons aangesloten opticien bij u in de buurt. U maakt gemakkelijk online een afspraak en kunt vervolgens op korte termijn terecht. Bij onze werkwijze ontmoet u de oogarts niet persoonlijk, maar ziet deze uw ogen wel.

Tijdens het onderzoek worden er beelden van uw ogen gemaakt die, naast een uitgebreid verslag, worden gedeeld met de oogarts die alles beoordeelt.

De oogarts voert doorgaans binnen drie werkdagen de keuring uit en adviseert korte tijd later digitaal aan het CBR over uw rijgeschiktheid. Alles vindt volledig volgens geldende wet- en regelgeving plaats en de rapporten worden met een ZD-code ingediend via Zorgdomein.

Als uw e-mailadres en mobiele nummer bij ons bekend zijn, ontvangt u bij een positief advies direct na het indienen van het keuringsrapport een mail met een kopie van het rapport. Bij een negatief of afwijkend advies nemen wij altijd contact op om dit te bespreken, waarbij we u ook wijzen op het zogenaamde ‘blokkeringsrecht’. Hiermee kunt u voorkomen dat wij het rapport delen met het CBR als u het er niet mee eens bent.

Wat kost een rijbewijs keuring voor 75 jaar en ouder?

De kosten voor een CBR rijbewijs oogkeuring via Oogkeuring.nl bedragen € 114,-. Dit betaalt u ter plaatse bij de opticien waar u de afspraak voor het onderzoek heeft gemaakt.

Bij vier procent van alle keuringen is een aanvullend gezichtsveldonderzoek volgens de methode Esterman nodig. Dit is vaak het geval bij glaucoom of een eerder doorlopen CVA (beroerte). Dit onderzoek kan meestal niet bij de opticien worden uitgevoerd, maar wel aan huis of bij een aangesloten kliniek. De kosten hiervan bedragen € 100,- (aan huis) of € 60,- (aangesloten kliniek).

Meer informatie over onze tarieven vindt u op deze pagina.

CBR rijbewijs oogkeuring

€114.-

(exclusief eventueel Esterman gezichtsveldonderzoek)

Hoe maakt u een afspraak voor een oogkeuring?

Als u een opticien bij u in de buurt heeft gevonden via onze website, kunt u direct een verzoek indienen voor een oogkeuring afspraak. Via een formulier vult u uw gegevens, de verloopdatum van uw rijbewijs en de datum van uw verwijsbrief in en klikt op verzenden. U hoort daarna snel van de opticien wanneer u terecht kunt.

Het is ook mogelijk om telefonisch of via e-mail een afspraak te maken voor de oogkeuring. De contactgegevens van de opticien staan altijd erbij vermeld op onze website.

Waar moet u rekening mee houden bij uw oogkeuring?

U wilt natuurlijk goed beslagen ten ijs komen voor uw oogkeuring. Daarom zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden voordat u naar uw afspraak gaat.

01.

Communicatie van het CBR

Neem alle relevante correspondentie van het CBR mee naar de oogkeuring, waaronder het oogarts formulier en de brief met de verwijzing. De gegevens die hier in staan, zijn nodig om alles digitaal te kunnen verwerken.

02.

Informatie over bril of lenzen

Als u een bril draagt of lenzen gebruikt, raden wij u aan om gegevens daarover mee te nemen naar de oogkeuring. Deze informatie laat het onderzoek makkelijk en efficiënt verlopen.

03.

Vervoer

Houd er rekening mee dat uw ogen gedruppeld worden om uw pupillen wijder te maken. Dit is nodig voor het onderzoek. Het is tot een aantal uren daarna niet verstandig om zelf te gaan rijden. Zorg dus dat u iemand laat rijden of op een andere manier naar uw afspraak komt.

Maak vandaag nog een afspraak voor een oogkeuring bij u in de buurt

Waarom maanden wachten op een oogkeuring als het snel kan? Maak een afspraak bij Oogkeuring.nl en u weet in korte tijd waar u aan toe bent, zodat u altijd op tijd bij de gemeente een rijbewijs kunt aanvragen.

U kunt bij een opticien in de buurt terecht tegen een vooraf bekend tarief. Al duizenden mensen gingen u voor. Gemiddeld beoordelen zij ons met een 8,8. Maak vandaag nog uw afspraak via onze website en vraag binnen enkele weken een nieuw rijbewijs aan.

Veel gestelde vragen

Wat als ik al bij een oogarts in behandeling ben?

Loopt u al bij een oogarts en kunt u daar niet op korte termijn terecht? Dan kunt u altijd bij ons een afspraak maken voor uw oogkeuring. Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om zoveel mogelijk medische gegevens op te vragen en mee te nemen.

Vanaf welke leeftijd moet ik een oogkeuring?

Iedereen wiens rijbewijs verloopt bij een leeftijd van 75 jaar of ouder, moet een Gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring bij een keuringsarts ondergaan om de rijgeschiktheid na te gaan. Als hieruit blijkt dat een specialist nader moet kijken naar uw ogen, wordt u doorverwezen naar een oogarts voor een oogkeuring.

Hoe lang is een CBR oogkeuring geldig?

Als u na uw 75e rijgeschikt bent bevonden door het CBR, kunt u een nieuw rijbewijs voor maximaal vijf jaar aanvragen. Daarna moet u zich opnieuw laten keuren. Het kan echter ook zijn dat u verlenging voor een kortere termijn krijgt, afhankelijk van uw medische situatie. Helaas worden mensen ook afgekeurd, maar gelukkig is dit niet vaak het geval. Meestal beseffen mensen zelf tijdig dat het niet meer verantwoord is om een voertuig te besturen.

Wat kost een oogkeuring?

Bij Oogkeuring.nl hanteren we een vaste prijs van € 114,- voor uw CBR oogkeuring. Mochten er aanvullende kosten zijn, bijvoorbeeld in het zeldzame geval dat uw huisarts gegevens moet aanleveren, dan brengen wij die extra in rekening.

Is het mogelijk om een second opinion voor mijn oogkeuring te krijgen?

Als de oogarts een afwijkend of negatief advies geeft, nemen wij altijd contact met u op voordat het rapport wordt ingediend bij het CBR. We onderbouwen het advies en vragen uw toestemming om het te delen met het CBR. Bent u het niet eens met het advies, dan wordt het niet ingediend en kunt u elders opnieuw de keuring laten uitvoeren.

Wie neemt de oogkeuring af?

Bij Oogkeuring.nl wordt u altijd onderzocht door een optometrist bij de betere opticien. Het onderzoek van de optometrist wordt daarna, samen met beelden van uw ogen, door een oogarts op afstand beoordeeld. U heeft dus zelf geen contact met de oogarts, maar de oogarts ziet uw ogen wel.